Stijging van het suikergehalte

23 oktober 2024

Na 5 weken campagne is het suikergehalte gestegen van 15,5% naar 16,2%. In Noord Nederland is het gehalte sterker gestegen door een gunstige combinatie van zon en koudere nachten. Eerste daggemiddelden zitten daar op 17% suiker. Door onder andere schade van bladschimmels zijn er landelijk ook percelen die tegen vallen in suikergehalte. Er wordt dit jaar meer rhizoctonia wortelrot gevonden dan vorig jaar. Tarrapercentages waren afgelopen week gemiddeld 9,7%.

Verwerking fabrieken

De fabrieken verwerkten afgelopen week op een goed niveau bieten, circa 56.000 ton per dag. Op dit moment wordt een reparatie aan een generator in fabriek Vierverlaten uitgevoerd. Verwachting is dat we komende 3 dagen in deze fabriek circa 30% minder per dag gaan verwerken. Afname bieten wordt hierop afgestemd.

De stremming op de Maas bij Borgharen heeft helaas ervoor gezorgd dat 3 dagen geen schepen verladen zijn in Zuid Limburg. Op een alternatieve plaats in Born zijn een aantal dagen schepen met bieten verladen. Na de stremming worden de bieten weer in Maastricht verladen. Afname van bieten in Zuid Limburg is hierdoor helaas enkele dagen vertraagd. De aanvoer voor fabriek Dinteloord is uit andere gebieden gecompenseerd, zodat het geen invloed op de verwerking heeft gehad.

Voor de actuele afname van de bieten is onder campagneplanning op het ledenportaal de actuele gereedligdatum te raadplegen.