Afgelopen week zijn veel bieten gerooid, circa 10.000 hectare. Landelijk is nog zo’n 35% te oogsten. De nagroei tijdens de campagne blijft beperkt. De opbrengstverwachting is iets naar beneden bijgesteld naar 12,4 ton suiker per hectare met 76 ton bieten per hectare.
De temperatuur, instraling en daarmee suikerproductie nemen in de tweede helft van november snel af. Vorstrisico’s nemen toe en voorgaande jaren hebben laten zien dat het weer snel kan omslaan. Belangrijk daarom om rooibare dagen zo veel mogelijk te benutten en goed voorbereid te zijn op het bewaren van bieten.
Koel, droog en vorstvrij bewaren
Dit is belangrijk om bewaarverliezen te beperken. Koel houden kan door langgerekte hopen aan te leggen zodat door natuurlijke ventilatie de warmte uit de hoop kan. Vanaf 1 december is in de BAS-app het temperatuurverloop in bietenhopen te volgen met behulp van digitale steekthermometers. Droog bewaren kan door bij veel verwachte neerslag de bietenhoop te beschermen met vliesdoek zoals Toptex. Houd daarvoor ook het IRS bewaaradvies neerslag in de gaten. Er zijn verschillende mogelijkheden om het afdekwerk met behulp van mechanisatie zo makkelijk mogelijk te maken.
Het IRS bewaaradvies vorst geeft aan wanneer met de weersverwachting voor vijf dagen vooruit afdekken noodzakelijk is om de bietenhoop tegen vorst te beschermen. Het weer kan snel omslaan en daardoor is het belangrijk afdekmaterialen in opslag te hebben om snel te kunnen handelen. Bekijk ook de checklist bewaarverliezen voor verdere tips over beperken van bewaarverliezen.
Bewaardemo in Mussel waarbij telers worden bijgepraat over de belangrijkste aandachtspunten voor succesvol bieten bewaren.