Fabrieken op stoom

03 oktober 2024

De eerste twee weken van de campagne zijn inmiddels achter de rug. De verwerkingscapaciteit ligt gemiddeld op ruim 28.000 ton per dag per fabriek.

De bieten worden nu vanuit alle gebieden aangevoerd. Het suikergehalte stijgt in week twee naar landelijk gemiddeld 15,8%, variërend van lagere dan 15% in Zuidoost Nederland tot 16,6% op de Groninger klei. Op de lichte gronden is de aanvoer in vele gebieden nog maar net opgestart. Percelen met weinig groeipotentie worden nu veelal geleverd. Het tarrapercentage van de tweede week komt lager uit dan week 1 met 7,8%. Dit betreft vooral bieten die voor de regenperiode zijn gerooid.

Kijk hier voor regionale kwaliteitscijfers.

Uitbreiding bladschimmelaantasting
Mede onder invloed van hoge temperaturen in het eerste deel van september is de bladschimmelaantasting landelijk uitgebreid. Met de huidige lagere temperaturen gaat dit proces langzamer, maar op veel percelen valt de aantasting tegen. Het uitvoeren van een bespuiting wordt door het IRS aangeraden tot vier weken voor de oogst, uiterlijk tot half oktober. Na half oktober is een bespuiting vrijwel nooit meer rendabel.