Campagnestart 17 september

30 juli 2024

Cosun heeft besloten de campagne voor beide fabrieken te starten op dinsdag 17 september. De startdatum is daarmee 3 dagen eerder dan vorig jaar. Met de huidige opbrengstprognose van 79 ton bieten per hectare wordt een campagne van 127 dagen verwacht.

Telers ontvangen rond 7 augustus de definitieve campagneplanning die te raadplegen zal zijn op het ledenportaal.

Gewasstand
De gewasstand is zowel tussen als binnen de regio’s zeer divers. Ook binnen percelen zijn vaak grote verschillen zichtbaar, veelal veroorzaakt door wateroverlast en structuurproblemen. Vaak is het wortelstelsel nog niet goed ontwikkeld en wortelen de bieten niet diep, waardoor het gewas bij een langere droge periode sneller last van vochttekort krijgt. Bijbemesten van stikstof in laatgezaaide percelen stimuleert vooral de bladgroei en is negatief voor de interne kwaliteit van de suikerbiet, wat resulteert in een lager suikergehalte.

In alle regio’s is inmiddels een bladschimmelwaarschuwing naar telers verzonden op basis van de in de regio gevonden aantasting. De huidige hoge temperaturen en nachten met hoge RV zorgen voor hoge infectiekansen.