3 weken uitstel voor verplichte inzaai vanggewas op zand en löss

09 september 2024

Afgelopen week heeft Minister Wiersma van LVVN besloten om telers op zand en löss 3 weken uitstel voor de inzaai van vanggewassen te verlenen. Dit besluit is ingegeven door de extreem natte weersomstandigheden in het voorjaar. Door het verkorte groeiseizoen is de groeiperiode van de meeste gewassen te kort om voldoende af te rijpen. Hierdoor is tijdig oogsten om een vanggewas in te zaaien onvoldoende mogelijk. Het besluit volgt na advies van een Expertcommissie waarin ook Cosun was vertegenwoordigd.

Overeind blijft staat dat in het kader van het 7e Actie Programma Nitraatrichtlijn (7e APN) op zand en löss suikerbieten vanaf 1 november de status winterteelt heeft. Op kleigrond zijn er geen eisen voor verplichte inzaai van vanggewassen in de suikerbietenteelt in relatie tot het 7e APN.

Voor de bietenteelt betekent het uitstel van 3 weken concreet het volgende op zand & löss:

  • Bij oogst vóór 1 november moet er een vanggewas ingezaaid worden en geldt een korting op de stikstofgebruiksruimte in het opvolgende jaar. Deze is door de aanpassing nu als volgt:
  • Inzaai vanggewas tot en met 21 oktober; geen korting op N gebruiksnorm.
  • Inzaai vanggewas van 22 oktober t/m 31 oktober: 5 kilogram korting op de N- gebruiksruimte over de betreffende hectares.
  • Oogst vanaf 1 november; geen inzaai vanggewas nodig en ook geen korting op N gebruiksruimte.

Voor andere niet-winterteelten zoals aardappelen is er wel sprake van een oplopende stikstofkorting vanaf 1 november. Voor suikerbieten ligt dit echter anders vanwege de status van wintergewas vanaf 1 november.

Voor verdere details zie de kamerbrief van de Minister als ook de website van Groeikracht Cosun.