Aanpassing toewijzing 2025

28 augustus 2024

Sinds ons bericht van half juli jl. constateren we helaas dat de suikermarkt zich anders ontwikkelt dan verwacht en dat de volatiliteit op de suikermarkt verder is toegenomen. De verwachting was dat de suikerverkopen zich deze zomer zouden verbeteren vanwege de sterk verminderde suikerimporten van buiten de EU. De realiteit is echter anders.
De vraag naar suiker en de verkoopvolumes zijn deze zomer slechter dan verwacht, de voorraden blijven hoog en de druk op de prijzen neemt toe.

Cosun neemt haar verantwoordelijkheid door op deze ontwikkelingen te anticiperen en stelt daarom de gewenste volumes voor volgend jaar naar beneden bij. Cosun voorziet een lager af te zetten volume suiker in 2025 en 2026. Op basis hiervan heeft de raad van beheer besloten het voorgenomen toewijzingspercentage van 105% voor 2025 te verlagen en definitief vast te stellen op 100%. Het toewijzingspercentage voor het lopende campagnejaar 2024 is en blijft 110%.

Deze week ontvangen telers, gelet op de start van de vroegbestelling bietenzaad, een overzicht van de hoeveelheid bieten die binnen de toewijzing van 100% geleverd kunnen worden in 2025.

De sterke volatiliteit van de suikermarkt laat zien dat het essentieel is dat Cosun blijft inzetten op verdere verbetering van de prestaties van onze bedrijven. Dit is ook een belangrijk onderdeel van onze strategie en we blijven ons hier elke dag met kracht voor inzetten.