Akkerbouwcertificering VVAK verder onder naam TopCrop

26 augustus 2024

Met ingang van maandag 26 augustus 2024 is TopCrop de nieuwe naam van het certificeringsschema Voedsel- en Voederveiligheid Akkerbouw (VVAK). Inhoudelijk blijft het certificeringschema hetzelfde en verandert er voor gecertificeerde telers niets. Bestaande VVAK-certificaten blijven geldig en worden qua naamgeving omgezet naar TopCrop.

Met TopCrop is het voormalige VVAK in een nieuw jasje gestoken. Met daarbij aandacht voor een meer internationale positionering. Dit biedt namelijk de mogelijkheid om het certificaat beter bij de behoefte van de markt aan te laten sluiten. (Buitenlandse) afnemers en de klanten van de afnemers weten hierdoor dat TopCrop gecertificeerde producten onder meer volgens de hoogste duurzaamheidsstandaard geteeld wordt. TopCrop is gelijkwaardig aan het Farm Sustainability Assesment (FSA) 3.0 op het niveau goud. Dit is de internationale standaard voor duurzaamheid van het Sustainable Agricultural Initiative (SAI) Platform.

Voor TopCrop is een eigen website opgezet (www.topcrop.nl). Hier is nuttige informatie over deze certificering te raadplegen, waaronder het Handboek Certificering.

De naamswijziging naar TopCrop heeft geen verdere invloed op het “Protocol certificering voedselveiligheid” van Cosun. Waar “VVAK” staat mag de nieuwe naam “TopCrop” gelezen worden.

Bent u als teler aangesloten bij TopCrop en heeft u een vraag? Neem dan contact op met uw certificerende instelling (CI). Voor algemene vragen over TopCrop kunt u de actuele contactgegevens raadplegen op de website: https://www.topcrop.nl/contact