Benut omstandigheden voor verspreiden van Betacal

08 augustus 2024

In augustus wordt van oudsher veel Betacal aangewend op de vrijkomende percelen. De pH- en structuur verbeterende eigenschappen bij toepassing komen hier prima tot zijn recht. Betacal flow (vloeibaar) en filter (vast) zijn voor directe uitlevering beschikbaar. Telers die nog openstaande leveringen hebben staan kunnen dit zien via het ledenportaal onder “taken”. Voor uitlevering kunnen telers de betreffende vervoerder raadplegen.

Extra bestellen voor benutting mineralenruimte
Met de zeer beperkte resterende mineralenruimte voor dit kalenderjaar vormt Betacal met zeer lage bijtelling van stikstof een prima mogelijkheid om de resterende fosfaatruimte goed te benutten. Zeker voor gemengde bedrijven kan het van meerwaarde zijn dat Betacal geen aanspraak maakt op de aanwezige ruimte van dierlijke stikstof op het bedrijf. Extra bestellingen (ook voor directe uitlevering) kunnen geplaatst worden via het ledenportaal of kijk op Betacal – Cosun | Suikerbieten (cosunleden.nl) voor meer informatie.

Achtergrond en berekening Kalkadvies
Een goede pH (zuurgraad) van de bouwvoor is voor een goede groei van de planten belangrijk, vooral voor de groei van jonge plantjes. Een optimale pH draagt bij aan de hoogste haalbare gewasopbrengst. De optimale pH op zand- en dalgrond is afhankelijk van het bouwplan en het organische stofgehalte van de bouwvoor. De hoogte van het pH-advies op kleigrond is afhankelijk van het percentage lutum en het percentage organische stof. De hoeveelheden kalk, in kg neutraliserende waarde (NW), die nodig zijn om de gewenste niveaus te bereiken, staan op het uitslagenformulier van het grondonderzoek. U kunt de hoeveelheden ook berekenen met de IRS-applicatie Kalkbemesting, zie voor meer informatie de IRS-teelthandleiding ‘4.8 Kalkbemesting’. Daarnaast zorgt bekalking met Betacal op kleigronden voor vermindering van slempgevoeligheid en verbetering van de bewerkbaarheid van de bodem.