De optimale bietenhoop om bewaarverliezen zo veel mogelijk te beperken is een langgerekte hoop.
Voor de langere bewaring is het belangrijk om geen zieke (lees: rotte) bieten, beschadigde bieten en/of veel tarra in de bietenhoop te krijgen. Een goede bewaartemperatuur is tussen de 0 en 8 graden. Het volgen van de temperatuur in de hoop is noodzakelijk om tijdig maatregelen te kunnen treffen. Hiervoor kan een steekthermometer worden gebruikt. Daarnaast is het goed om de afmetingen van de hoop zo goed mogelijk af te stemmen op de afmetingen van de afdekmaterialen.
Over oogst en bewaring is veel onderzoek gedaan en nuttig advies beschikbaar:
- Checklist voor beperken bewaarverliezen
- Het IRS advies over tijdig rooien
- Het IRS bewaaradvies, op basis van de actuele weersverwachting en vorstwaarschuwingen
- Het IRS advies over bewaren
- De Bewaarinstructie (2014), Bietenbewaarkrant (2013) Bietenbewaarkaart (2013)